2016. január 4., hétfő

KEDVENC TÉLI KÖNYVEINK




Végre esik a hó - a gyerekek nagy örömére. Mi felnőttek nem biztos, hogy felhőtlenül boldogok vagyunk a hóeséstől, de az első hó mégis valahogy különleges! Ez a tél igazi jele, ez az, ami a legmarkánsabban megkülönbözteti a többi évszaktól.
Mikor gyerekeink az évszakokat tanulják, az összes téli képen hó szerepel, havas táj, hóember, hógolyózó gyerekek, havas fa, stb.
Ilyenkor ki kell menni  megcsodálni, megtapasztalni a gyerekekkel közösen, hogy milyen is az igazi hó. Dobálni, összegyúrni, hógolyózni, hóembert építeni, hóangyalkát készíteni. Legjobb, ha az egész család együtt mókázik.
A családi hógolyózás, hóemberépítés után pedig jólesik egy (nem túl) forró teával a kezünk ügyében egy kicsit leülni, elfeküdni és olvasgatni. Néhány ötlet a havazás jegyében:

Marék Veronika: Annipanni, hull a hó! (Pozsonyi Pagony)


Marék Veronika könyvei, azon belül is a Boribon sorozat nagyon nagy kedvencek nálunk, már többet is kívülről fújunk, Okostojás a legkülönfélébb helyzetekben idéz a történetekből. Az egy oldal szöveg-egy oldal kép megoldás könnyen követhetővé teszi a történeteket, olvasás előtt/alatt/után sokat lehet a képekről beszélgetni. 
Az Annipanni, hull a hó! története nagyon egyszerű, de kedves, és megható. 2-3 éveseknek tökéletes választás. Előtte/utána pedig megépíthető a hóember - ezúttal valóban hóból :)
Itt meg is nézhetitek - nagyon aranyosan olvassa fel egy iskolás.


Agócs Írisz, Berg Judit: Maszat épít (Pozsonyi Pagony)


               
A Maszat könyveket nem is olyan régen fedeztük fel, hála a Pest megyei Könyvtár gyermek részlegének. A kicsiknek szánt könyvek alacsony polcokon, a legkeresettebbek kis állványon a könyvtáros nénik asztala mellett sorakoznak, ahonnan bátran levehetik, a szőnyegre ülve lapozgathatják. Itt találkoztunk mi is Maszattal, Hóchóccal, Pötyivel, akiket azóta nagyon megkedveltünk. 2-3 éveseknek tökéletes választás.
A Maszat épít könyvben két mese található, az egyikben villamoson utaznak, a másikban madáretetőt építenek. Ez utóbbi nagyon aktuális történet, mivel a hótakaró alatt a madarak nem találnak majd maguknak eleséget! Maszat ezt is megoldja, ügyesen elkészíti az etetőt. Jó magasra teszi, hogy a cica el ne érje! Aztán a madarak kis lábnyomaikkal hagynak jelet Maszatnak, köszönetképpen. 
Mi már készítettünk madáretetőt, de talán még most sem késő...


Bartos Erika: BOGYÓ ÉS BABÓCA – ÉVSZAKOS KÖNYV (Pozsonyi Pagony)


      
A Bogyó és Babóca sorozat könyveit inkább az óvodás korosztálynak ajánlják, de nagy szókinccsel bíró kis könyvmolyoknak szerintem nyugodtan felolvashatók 2,5-3 éves kortól. Több a szöveg és összetettebb a történet, mint a Boribon könyvek esetében, de nekünk bevált, nagyon szeretjük. Ha sokat olvastok, egy próbát megér. (Ha könyvtárból veszitek ki nem kerül semmibe, mert a gyerekkönyvtárakban nem szokott lenni beiratkozási díj - és ki tudja, talán mást is találtok :) )
Az évszakos könyv nem tartogat nagy meglepetéseket, négy évszak, négy mese. A nagyalakú, fekvő A4-es méretű könyvben a negyedik, a Téli mese érdekes most számunkra. Ebben is hóemberek készülnek, de nem akármilyenek, mind különleges valamiért. A képek sokkal részletgazdagabbak, mint a másik két könyvben, lehet sokat nézelődni, új és új részleteket felfedezni, sokat beszélgetni.
Az alábbi videón egy apuka felolvasásában meg is hallgathatjátok a mesét.




Marék Veronika: KIPPKOPP A HÓBAN (Ceruza)



A KIPPKOPP sorozat is inkább ovisoknak ajánlott, de a Bogyó és Babóca könyvekhez hasonlóan ezekkel is el lehet kezdeni ismerkedni 2,5-3 éves gyerkőcökkel. A könyv felépítése  a Boribon könyvekkel azonos, egyik oldalon a szöveg, másikon a kép. A történetek hosszabbak, mint a Boribon mesék, ezért inkább csak akkor próbáljuk ki ők, ha rendszeresen olvasunk csemeténknek, mert elsőre talán túl sok :)

A Kippkopp a hóban mese nagyon aranyos, nagyon megható, a másik három könyv jó kiegészítése, minden van benne, amit megismerhettünk az előzőekben, hó, jég, didergő kis cinke. Ha van kedvetek, akár meg is hallgathatjátok a mesét.

Olvassatok, beszélgessetek sokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése